Wie zijn de gecontracteerde aanbieders?
Overeenkomsten en Nota van inlichtingen 2019
Let op: onderstaande documenten zijn niet digi-toegankelijk. Mail voor een digi-toegankelijk alternatief naar inkoopsociaaldomein@eindhoven.nl.
De overeenkomsten 2019 vind je hieronder:
-
-
Vijfde nota van inlichtingen FOT 11-12-2018 (152.95 KB)
-
-
Overeenkomst BA Eindhoven per 01-01-2019 (615.11 KB)
-
Addendum MDW gekoppeld aan ovk BA 01-01-2019 (176.77 KB)
-
Bijlagen bij overeenkomsten 2019
Let op: onderstaande documenten zijn niet digi-toegankelijk. Mail voor een digi-toegankelijk alternatief naar inkoopsociaaldomein@eindhoven.nl.
-
-
-
-
-
-
-
Bijlage 3 PDC versie 8 (1.34 MB)
Toelichtende documentatie bij overeenkomsten 2019
Let op: onderstaande documenten zijn niet digi-toegankelijk. Mail voor een digi-toegankelijk alternatief naar inkoopsociaaldomein@eindhoven.nl.
-
-
-
-
Documentatie Rekenmethodiek Budgetindicaties (68.26 KB)
-
Tarief Jeugd ZL groep middel per 1 mei 2019 (175.92 KB)
-
Tarief Jeugd groep zwaar per 1 mei 2019 (173.44 KB)
-
-
Tarieven 2021 Jeugdhulp per 01-01-2021 (854.96 KB)
-
Tarieven 2021 WMO per 01-01-2021 (138.43 KB)
Procedures/protocollen bij overeenkomsten 2019
Berichtgeving i.v.m. coronavirus
-
27-03-2020 - Brief zorgaanbieders coronavirus (182.07 KB)
Waar kan ik de overeenkomsten 2018 vinden?
Deze vind je terug in het Archief.
Kan ik als aanbieder een contract afsluiten?
Sinds 30-07-2018 kunnen (nieuwe) aanbieders geen overeenkomst meer aangaan voor de aanbesteding sociaal domein binnen de inkoopregio Eindhoven. Ook het indienen van een gewijzigde inschrijving zoals het inschrijven op nieuwe zorgproducten is voor gecontracteerde aanbieders niet meer mogelijk.
Enkel in uitzonderingssituaties kan de gemeente hiervan afwijken:
- als zij haar zorgplicht onvoldoende kan naleven
- om te voorkomen dat (verdere) ontwikkelingen in de (zorg)dienstverlening worden belemmerd.
Deze uitzonderingssituaties zijn nader uitgewerkt in de Tenzij regeling. Deze vind je in het onderstaande document:
-
Tenzij regeling versie 2 (336.24 KB)
Aanscherping beleid niet-gecontracteerde zorg (NGZ)
In het kader van de bestuurlijke aanbesteding hebben gemeenten een ruim en gedifferentieerd aanbod gecontracteerd. Hierdoor gaan wij ervan uit dat dit de behoeften van onze inwoners voldoende dekt. Losse maatwerkcontracten zien wij in die zin uitsluitend als incidentele uitzonderingen. De algemene lijn is dat we met gecontracteerde aanbieders werken, omdat we op die wijze ook de kwaliteit kunnen bewaken. Ook de tarieven zijn ingericht op alle voorwaarden die wij aan de inhoud en kwaliteit van het aanbod en de organisatie stellen.
De inzet van niet-gecontracteerde zorg toetsen wij zorgvuldig op grond van de zorgvraag, het woonplaatsbeginsel en inkoop technische voorwaarden. Deze zorg kan uitsluitend worden ingezet als hier een maatwerkopdracht aan ten grondslag ligt. Aanbieders die geen maatwerkcontract hebben, kunnen niet rekenen op betaling vanuit de aangesloten gemeenten.
Voorwaardenpakket voor inzet zorg door niet-gecontracteerde aanbieders
- Nieuwe aanvragen voor niet-gecontracteerde zorg worden binnen 2 tot 4 weken kritisch getoetst door (gemeentelijke) toegang, een inhoudsdeskundige en een inkoopadviseur;
- Om in aanmerking te komen voor een maatwerkcontract, moet een aanbieder ten minste voldoen aan de minimale kwaliteitseisen die gelden voor het betreffende zorgproduct in de producten en dienstencatalogus (PDC) (bv. SKJ/BIG registraties, HKZ/ISO certificaten, et cetera). Nadat de aanvraag NGZ is binnengekomen, zullen de vereiste gegevens bij de aanbieder worden opgevraagd. Indien een aanbieder niet voldoet aan de gestelde eisen, wordt er geen maatwerkcontract opgesteld;
- Een maatwerkcontract bevat altijd een begin- en einddatum. Het is de verantwoordelijkheid van de aanbieder om tijdig vervolgafspraken te maken indien een overdracht of verlenging noodzakelijk is. Bij het ontbreken van een nieuw maatwerkcontract kan er aan een verlenging geen rechten worden ontleend.
- Bij het aangaan van de maatwerkwerkcontracten worden de tarieven van de PDC als maximaal tarief gehanteerd.
- In het kader van het woonplaatsbeginsel moet de zorgaanbieder de gemeente hierover proactief inlichten over het wijzigen van de woonplaats van een (gezaghebbende van een jeugdige) cliënt zodra hij hiervan op de hoogte is gesteld.
- Alleen declaraties waar een maatwerkcontract aan ten grondslag ligt, worden betaald.
- De financiële afhandeling verloopt voor aanvragen via VECOZO. Een aanbieder moet daarom beschikken over een geldige AGBpraktijkcode.
Aanbieders die beschikken over een maatwerkcontract voor de inzet van niet-gecontracteerde zorg, hebben onveranderd recht op betaling vanuit de gemeente.
De verplichting tot onderzoek over de wijze van financiering door de gemeente ligt altijd bij de aanbieder. Het verlenen van zorg zonder dat hier een maatwerkcontract aan ten grondslag is in beginsel geheel voor eigen rekening en risico van de aanbieder. Neem dus alleen zorgvragen aan waarvoor je een (maatwerk) contract hebt en start niet eerder met zorg voordat je een indicatiebesluit (bericht IJW 301 en IWMO 301) hebt ontvangen.
Met deze publicatie informeren de deelnemende gemeenten de aanbieders tijdig en adequaat. Indien een aanbieder zich niet op de voorgeschreven wijze proactief opstelt en/of de gemeente niet binnen een redelijke termijn (binnen 30 dagen) op zijn bezwaren attendeert, is aanbieder niet ontvankelijk in enige (latere) vordering (waaronder ook een vordering tot schadevergoeding) die verband houdt met die bezwaren.
Heb je vragen? Stel ze per e-mail aan inkoopsociaaldomein@eindhoven.nl.
Waar vind ik de stapelmatrix en de richtlijnen?
De richtlijnen en de stapelmatrix zijn geen vastomlijnde wetmatigheden. Het zijn richtinggevende werkdocumenten voor medewerkers in de praktijk.
-
Stapelmatrix 2020 versie 1 per 1 jan 2020 (217.16 KB)
-
Stapelmatrix versie per 1 mei 2019 (215.95 KB)
-
Richtlijnen PDC jeugd (483.88 KB)
Waarom moet ik me als gecontracteerde zorgorganisatie aanmelden bij de Steunwijzer?
De Steunwijzer is een website waar je het aanbod aan producten en voorzieningen van zorgaanbieders in de regio Eindhoven terugvindt. Wijkteams en generalisten kunnen hier terecht om het zorgaanbod te vergelijken en in te zetten voor hulpvragen van inwoners. Ook inwoners zelf kunnen zoeken binnen het aanbod op deze website.
Zorgorganisaties ontvangen een uitnodiging om zelf gecontracteerde en/of gesubsidieerde producten en diensten op Steunwijzer toe te voegen. Het is belangrijk dat de informatie zo volledig mogelijk ingevuld wordt, des te beter wordt de informatie namelijk gevonden. Je kunt onder andere beschrijven wat de kernkwaliteiten zijn waarmee jouw organisatie zich onderscheid van anderen. Heb je vragen over het vullen van de Steunwijzer? Stuur een e-mail naar: steunwijzer@eindhoven.nl
Ben ik als aanbieder verplicht mee te werken aan social return als ik een contract afsluit?
Ja , social return is een sociale inkoopwaarde die is opgenomen in alle contracten. Het houdt in dat er (leer)werkplekken moeten worden gecreëerd voor mensen vanuit kwetsbare doelgroepen. Deze contracteis en verplichting gaat in bij een jaarlijkse financiële realisatie van meer dan €100.000,-.
Hoe loopt het proces van contracteren via Negometrix?
Ga naar de pagina Negometrix voor meer informatie.
Contractmanagement, verantwoorden en controle
Als aanbieder heb je regelmatig contact met ons contractmanagement. Grote aanbieders hebben een vast aanspreekpunt. Samen zorgen we ervoor dat er voor de inwoners een goed ondersteuning- en zorglandschap is.
Je verleent daarvoor jouw diensten binnen de kaders zoals die zijn vastgelegd in de overeenkomst. Contractmanagement ondersteunt je daarbij, monitort en stuurt op de transformatiedoelstellingen. Minstens 1 keer per jaar leg je formeel verantwoording aan ons af over de geleverde diensten. Heb je vragen over de uitvoering van jouw contract, stuur dan een e-mail naar inkoopsociaaldomein@eindhoven.nl.
Algemeen controle plan
De gemeente controleert de zorgaanbieders op kwaliteit, doelmatig- en rechtmatigheid. Voor deze materiële controle bestaan door de wet voorgeschreven spelregels. Die zijn opgenomen in bijgevoegd algemeen controle plan Zorg in Natura Wmo en Jeugdwet 2019-2020 waarover het college in oktober 2019 een uitvoeringsbesluit heeft genomen.
Ik heb nog vragen, waar kan ik terecht?
Mail je vragen over toetreden, je contract naar inkoopsociaaldomein@eindhoven.nl of stel je vraag via Negometrix. Vragen over facturen kun je mailen naar armwmo@eindhoven.nl.
-
Leveren en declareren