algemeen
financiële regeling die mogelijkheid biedt niet-geleverde zorg en omzetverlies (zogenaamde vraaguitval) in verband met het corona-virus te kunnen factureren.
Mijn organisatie is gecontracteerd voor tweedelijnszorg. Is dit een vitale functie?
Alle zorg die in Nederland wordt verleend op basis van de wetten WMO en Jeugdwet valt onder de vitale functies. Uitgangspunt bij deze functies is dat u de zorg, zo lang als dit verantwoord mogelijk is, voortzet. Uiteraard neemt u daarbij de richtlijnen van het RIVM en de maatregelen van het kabinet in acht.
Mijn organisatie kan de beschikte zorg voor een inwoner niet langer leveren. Wat moet ik doen?
Organiseer daar waar mogelijk alternatieve vormen van hulpverlening. Indien er zowel sprake is van een veiligheidsrisico als een mogelijk besmettingsgevaar, vragen we u om contact op te nemen met de gemeentelijke toegang. Zij overleggen met u op welke wijze de zorg kan worden voortgezet.
Mijn organisatie past haar dienstverlening aan ivm het coronavirus. Aan wie moet ik dit melden?
Het is voor zowel inwoners als toegangsmedewerkers belangrijk om over actuele informatie te beschikken. Vermeld op uw website hoe uw dienstverlening is aangepast en hoe men uw organisatie het beste kan bereiken. Daarnaast vragen wij u om gewijzigde dienstverlening te melden aan uw contractmanager of via inkoopsociaaldomein@eindhoven.nl. Het is niet noodzakelijk hierover op cliëntniveau te communiceren.
Mijn organisatie heeft onvoldoende beschermingsmiddelen. Kan de gemeente iets betekenen?
In Nederland wordt de verdeling van persoonlijke beschermingsmiddelen op landelijk niveau gecoördineerd. Dit doet GGD GHOR Nederland door samen te werken met de elf landelijke netwerken voor acute zorg, de zogenaamde ROAZ regio’s, onder regie van de Directeuren Publieke Gezondheid. Als er bij zorgaanbieders een dringend tekort is aan beschermingsmiddelen en er zorg nodig is voor een (mogelijk) besmette cliënt, kunnen zij contact opnemen met de regionale coördinator. Dit geldt ook voor zorgaanbieders die niet direct bij het ROAZ zijn aangesloten.
De deadline voor het aanleveren van de jaarverantwoording is normaliter 1 juni. Houden gemeenten hieraan vast?
De termijn voor het aanleveren van de jaarverantwoording bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is uitgesteld naar 1 oktober. Uiteraard betekent dit dat u bij de gemeenten ook pas op 1 oktober uw jaarverantwoording hoeft aan te leveren.
Moeten Wmo-cliënten die nu minder gebruik kunnen maken van de dienstverlening van mijn organisatie de eigen bijdrage (abonnementstarief) tijdens de coronacrisis betalen?
De eigen bijdrage voor in ieder geval de maanden april en mei 2020 wordt niet collectief geïnd. Dit geldt voor alle Wmo-cliënten behalve de cliënten met de voorzieningen beschermd wonen intramuraal en opvang.
jeugdhulp
Ik maak mij zorgen om een kind/gezin. Wat kan ik doen?
Door het sluiten van alle onderwijsinstellingen en kinderopvangfaciliteiten neemt de kans op het ontstaan van crisissituaties in kwetsbare gezinnen toe. Wij gaan ervan uit dat u, als professional, in staat bent om op cliëntniveau te besluiten tot waar u de ondersteuning kunt continueren. Uitgangspunt is dat u de jeugdhulp, zolang als mogelijk, voortzet. Uiteraard rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM. Bij individuele situaties, waar een oplossing noodzakelijk is met het oog op crisissituatie, kan op cliëntniveau worden meegedacht door de toegangsmedewerkers van de desbetreffende gemeente.
Wat zijn landelijke afspraken over het naar huis sturen van kinderen die in instellingen verblijven?
Wanneer een jeugdige in een (gesloten) residentiële jeugdhulpinstelling is besmet met het coronavirus en ziekenhuisopname niet nodig is, blijft hij of zij in de instelling. De bezoek- en verlofregelingen worden dan aangepast. Een jongere kan alleen terug naar huis als de gedragswetenschapper dat verantwoord vindt, de jeugdbeschermer de thuissituatie als veilig heeft beoordeeld, de ouders dit ook wenselijk vinden en de continuïteit van zorg geregeld is.
Hoe blijf ik voldoen aan alle SKJ eisen?
Er kunnen grote tekorten aan personeel ontstaan in het jeugddomein als gevolg van de Coronavirus COVID-19 pandemie. Dit kan onder andere komen door uitval van personeel wegens ziekte en het anders organiseren van zorg. Organisaties kunnen bekwame niet (meer) geregistreerde professionals inzetten als dat nodig is om de kwaliteit en continuïteit van ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en gezinnen te borgen. De voorwaarden waaronder dit kan, zijn te vinden op de website van het SKJ.
Waar vind ik meer informatie?
Het Nederlands Jeugdinstituut biedt uitgebreide informatie aan op een themapagina. De informatie wordt dagelijks aangevuld en aangepast op de vragen en behoeften van ouders, kinderen en professionals.