Voorbeelden:
- Begeleiding bij persoonlijke verzorging
- (Gespecialiseerde) begeleiding bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen
- Levensloopbegeleiding
- Vaardigheidstrainingen (bijv. sociale vaardigheidstraining)
- Individuele begeleiding in thuissituaties en/of op school
- Groepsgerichte begeleiding op locatie (school) en groepstrainingen
- Een combinatie van individuele en groepsgerichte begeleiding
- Dagbesteding in beschermde setting
50J08 - Zelfstandig leven Jeugd - individueel
Productcode
50J08
Doelgroep
Jeugd 0 -18 jaar, zoals gespecifieerd in de Jeugdwet.
Problematiek
Er is sprake van beperkte zelfredzaamheid en klachten ten gevolge van psychische problematiek, en/of beperkte ontwikkelingsachterstand, en/of een verstandelijke beperking en/of gedragsproblematiek. De jeugdige en/of het gezin heeft moeite bij het aanbrengen van structuur en het voeren van regie over het dagelijks leven. Er is gespecialiseerde ondersteuning nodig, mogelijk op meerdere levensdomeinen. Ouders/verzorgers en/of het netwerk heeft beperkte mogelijkheden om ondersteuning te bieden. De verhouding draagkracht – draaglast van de jeugdige en/of ouders is niet in balans. De aard en ernst van de problematiek is zodanig dat er boven gebruikelijke zorg nodig is, zoals gedefinieerd in de lokale (gemeentelijke) regelgeving. Daarnaast vraagt de aard van de problematiek specifiek om begeleiding in een individuele setting.
Kenmerken begeleiding
Individuele begeleiding gericht op: - het stimuleren van de ontwikkeling van de jeugdige op de verschillende leefgebieden; - het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het dagelijks leven (denk aan: hulp bij plannen van activiteiten; hulp bij het zich aan regels/afspraken houden, hulp bij dagelijkse routine); - het ondersteunen bij praktische vaardigheden/handelingen ter vergroting van de zelfredzaamheid van de jeugdige en het gezin (denk aan: hulp bij het uitvoeren van geleerde vaardigheden, hulp bij uitvoeren of indien nodig overnemen van taken/activiteiten); - gedragsverandering en/of het stimuleren van het probleemoplossend vermogen. - het bieden van toezicht (toezicht op- en het aansturen van gedrag thuis of elders, bijv. op school); Het accent ligt op het eigen maken van vaardigheden of nieuw gedrag door langdurig oefenen en trainen zodat deze vaardigheden of nieuw gedrag eigen gemaakt worden bij het kind en/of gezin. De begeleiding vindt zo veel als mogelijk in de directe leefomgeving van de jeugdige plaats; thuis of op school. Sociale interactie in een groep als instrument vormt geen toegevoegde waarde. Individuele begeleiding wordt alleen ingezet als er sprake is van boven gebruikelijke zorg. Wanneer er sprake is van gebruikelijke dan wel boven gebruikelijke zorg en het maximaal aantal uren dat kan worden toegekend, is gedefinieerd in de lokale (gemeentelijke) regelgeving.
Wettelijke criteria
Jeugdwet
Kwaliteitseisen
- Conform SKJ/BIG-eisen en norm verantwoorde werktoedeling zoals geformuleerd in het Kwaliteitskader Jeugd.
- MBO of HBO opgeleide professional die een opleiding met pedagogische component heeft gevolgd.
50J09 - Zelfstandig leven Jeugd – persoonlijke verzorging
Productcode
50J09
Doelgroep
Jeugd 0 -18 jaar, zoals gespecifieerd in de Jeugdwet, die begeleiding bij zelfzorgactiviteiten behoeft. Het betreft zelfzorgactiviteiten die onder de algemeen dagelijkse levensverrichtingen vallen gericht op zelfredzaamheid.. Geneeskundige verzorging of een hoog risico daar op (vanwege een medische aandoening) valt onder de Zorgverzekeringswet.
Problematiek
Er is sprake van een tekort aan of verminderde zelfredzaamheid op het gebied van de zelfzorgactiviteiten door een ontwikkelingsachterstand en/of psychische aandoening en/of een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke en/of meervoudige beperking. Het gaat hier bijvoorbeeld om problemen bij het wassen, aankleden, eten en drinken. De aard en ernst van de problematiek is zodanig dat er boven gebruikelijke zorg nodig is, zoals gedefinieerd in de lokale (gemeentelijke) regelgeving.
Kenmerken persoonlijke verzorging
Het ondersteunen bij, stimuleren van, het aanleren van of het overnemen van activiteiten op het gebied van de persoonlijke verzorging, gericht op het opheffen van een tekort aan zelfredzaamheid. De aard van de hulpvraag ligt hier nadrukkelijk niet op een behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico hierop. Uitgangspunt bij de persoonlijke verzorging is het vergroten van de zelfredzaamheid van de jeugdige. Indien mogelijk wordt er op ingezet dat de jeugdige in de toekomst de taken zelf of met hulp van ouders/verzorgers uit kan voeren.
Het betreft hulp bij zelfzorgactiviteiten, zoals:
- douchen, aankleden en tanden poetsen (zelfverzorging)
- beweging en houding (waaronder in/uit bed gaan)
- eten en drinken
- toiletgang
Daarnaast wordt er advies, instructie en voorlichting geboden aan de jeugdige en het gezin die in directe relatie staan met de persoonlijke verzorging. Persoonlijke verzorging wordt alleen ingezet als er geen sprake is van gebruikelijke zorg, die ouders behoren te bieden aan kinderen. In de lokale (gemeentelijke) regelgeving is gedefinieerd wanneer er sprake is van gebruikelijke dan wel boven gebruikelijke zorg en het maximaal aantal minuten dat kan worden toegekend per handeling.
Wettelijke criteria
Jeugdwet
Kwaliteitseisen
De persoonlijke verzorging wordt uitgevoerd door een verzorgende op MBO niveau 3
50J10 - Zelfstandig leven Jeugd – groepsbegeleiding (middel)
Productcode
50J10
Doelgroep
Jeugd 0 -18 jaar, zoals gespecifieerd in de Jeugdwet.
Problematiek
Er is sprake van beperkte zelfredzaamheid en/of klachten, vaak op een beperkt aantal leefgebieden, ten gevolge van psychische problematiek en/of een beperkte ontwikkelingsachterstand en/of een verstandelijke beperking en/of gedragsproblematiek. De jeugdige en/of het gezin heeft moeite bij het aanbrengen van structuur en het voeren van regie over het dagelijks leven. Ouders/verzorgers en/of het netwerk heeft beperkte mogelijkheden om ondersteuning te bieden. De verhouding draagkracht – draaglast van de jeugdige en/of ouders is niet in balans. De gestelde doelen kunnen behaald worden middels begeleiding in een groepssetting.
Kenmerken begeleiding
Groepsbegeleiding gericht op:
-
het stimuleren van de ontwikkeling van de jeugdige op de verschillende leefgebieden
- het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het dagelijks leven (denk aan: hulp bij plannen van activiteiten; hulp bij het zich aan regels/afspraken houden, hulp bij dagelijkse routine)
- het ondersteunen bij praktische vaardigheden/handelingen ter vergroting van de zelfredzaamheid van de jeugdige en het gezin
- gedragsverandering en/of het stimuleren van het probleemoplossend vermogen
- het bieden van toezicht
Het accent ligt op het eigen maken van vaardigheden of nieuw gedrag door oefenen en trainen zodat deze vaardigheden of nieuw gedrag eigen gemaakt worden bij het kind en/of het gezin. Het oefenen en trainen kan ook incidenteel in de thuissituatie plaatsvinden.
Groepsbegeleiding is niet bedoeld om een opvangvraag op te lossen. De sociale interactie in een groep, leren van elkaar en ook steun ervaren van leeftijdsgenoten wordt in de groepsbegeleiding als instrument gebruikt. Daarnaast wordt er een specifiek pedagogisch klimaat geboden, dat de ontwikkeling van de jeugdige stimuleert.
Uitgangspunt bij de begeleiding in groepsverband is het vergroten van de zelfredzaamheid van de jeugdige. Indien mogelijk wordt er op ingezet dat de jeugdige in de nabije toekomst kan deelnemen aan of gebruik maakt van reguliere activiteiten binnen bijvoorbeeld culturele- en/of sportverenigingen, (speciaal) onderwijs en kinderopvang. Eventueel met extra ondersteuning vanuit de sociale basis of eigen netwerk.
Wettelijke criteria
Jeugdwet
Kwaliteitseisen
- Conform SKJ/BIG-eisen en norm verantwoorde werktoedeling zoals geformuleerd in het Kwaliteitskader Jeugd
- Leidster – kindratio : 1 op 5
MBO of HBO opgeleide professional die een opleiding met pedagogische component heeft gevolgd.
50J11 - Zelfstandig leven Jeugd – groepsbegeleiding (zwaar)
Productcode
50J11
Doelgroep
Jeugd 0 -18 jaar, zoals gespecifieerd in de Jeugdwet.
Problematiek
Er is sprake van beperkte zelfredzaamheid en/of klachten op meerdere leefgebieden, ten gevolge van psychische problematiek, en/of beperkte ontwikkelingsachterstand, en/of een verstandelijke beperking en/of gedragsproblematiek. De jeugdige en/of het gezin heeft moeite bij het aanbrengen van structuur en het voeren van regie over het dagelijks leven. Er is gespecialiseerde ondersteuning nodig op meerdere leefgebieden. Ouders/verzorgers en/of het netwerk heeft beperkte mogelijkheden om ondersteuning te bieden. De verhouding draagkracht – draaglast van de jeugdige en/of ouders is niet in balans. De gestelde doelen kunnen behaald worden middels begeleiding in een groepssetting
Kenmerken begeleiding
Groepsbegeleiding gericht op: - het stimuleren van de ontwikkeling van de jeugdige op de verschillende ontwikkelgebieden; - het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het dagelijks leven (denk aan: hulp bij plannen van activiteiten; hulp bij het zich aan regels/afspraken houden, hulp bij dagelijkse routine); - het ondersteunen bij praktische vaardigheden/handelingen ter vergroting van de zelfredzaamheid van de jeugdige en het gezin; - gedragsverandering en/of het stimuleren van het probleemoplossend vermogen. - het bieden van toezicht Het accent ligt op het eigen maken van vaardigheden of nieuw gedrag door oefenen en trainen zodat deze vaardigheden of nieuw gedrag eigen gemaakt worden bij het kind en/of gezin. Het oefenen en trainen kan ook incidenteel in de thuissituatie plaatsvinden. Groepsbegeleiding is niet bedoeld om een opvangvraag op te lossen. De sociale interactie in een groep, leren van elkaar en ook steun ervaren van leeftijdsgenoten wordt in de groepsbegeleiding als instrument gebruikt. Daarnaast wordt er door professionals een specifiek pedagogisch klimaat geboden, dat de ontwikkeling van de jeugdige stimuleert. Uitgangspunt bij de begeleiding in groepsverband is het vergroten van de zelfredzaamheid van de jeugdige. Indien mogelijk wordt er op ingezet dat de jeugdige in de nabije toekomst kan deelnemen aan of gebruik maakt van reguliere activiteiten binnen bijvoorbeeld culturele- en/of sportverenigingen, (speciaal) onderwijs en kinderopvang. Eventueel met extra ondersteuning vanuit de sociale basis of eigen netwerk.
Wettelijke criteria
Jeugdwet
Kwaliteitseisen
- Conform SKJ/BIG-eisen en norm verantwoorde werktoedeling zoals geformuleerd in het Kwaliteitskader Jeugd.
- Leidster – kindratio : 1 op 4.
- MBO of HBO opgeleide professional die een opleiding met pedagogische component heeft gevolgd.
-
Leveren en declareren