10A60 - Ondersteuning Zelfstandig Leven - Plus
Productcode
10A60
Omschrijving
- Zelfstandig wonen
- Gericht op door- en uitstroom naar zelfstandig wonen zonder ondersteuning 2e lijn of naar Ondersteuning Zelfstandig Leven Zwaar of Midden
- Gericht op voorkomen van instroom in of doorstroom naar beschermd wonen of ondersteunen wonen, outputgericht, midden
- Tijdelijk, doorstroom naar zelfstandig wonen zonder ondersteuning of Ondersteuning Zelfstandig Leven Zwaar of Midden na een jaar
Intensiteit (in geval van dienstverlening en kan verschillen in eenheid)
Verschillende beroepskwalificaties mogelijk, gangbaar, zowel op MBO als HBO niveau.
Doelgroep
Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die begeleiding nodig hebben waarbij in de regel sprake is van voornamelijk planbare, en in geval van (dreigende) terugval, korte ongeplande momenten van intensieve en specialistische ondersteuning.
Specifieke eisen
- De inwoner wordt in staat gesteld om op een veilige manier de stap te kunnen maken van beschermd wonen/Ondersteuning Wonen naar zelfstandig wonen (eventueel met begeleiding/ondersteuning). Gedurende het jaar leert de inwoner, de zorg- en ondersteuningsvraag uit te stellen zodat de stap naar zelfstandig wonen kan worden gemaakt. De dienstverlener toont aan dat er sprake van intensieve begeleiding of dat er de mogelijkheid wordt geboden om op sommige momenten/flexibel de begeleiding te intensiveren of af te bouwen.
- Op sommige momenten kan er sprake zijn van tijdelijke opschaling van de intensiteit van de ondersteuning. Om dit tijdig te kunnen organiseren, is het essentieel dat en toont de dienstverlener aan dat deze samenwerkt met andere relevante organisaties in de keten.
- Huisvesting: inwoner betaalt zelf huur ( thuis wonen).
- De dienstverlener organiseert dat er 24 uurs beschikbaarheid/achtervang op afroep beschikbaar is.
- Inwoner voorziet in of heeft eigen inkomen.
De dienstverlener biedt intensieve begeleiding, deze kan deels on-planbaar van aard zijn.
Wettelijke criteria
WMO (inclusief de eis ‘landelijke toegankelijkheid’)
Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix
- Alle resultaatgebieden van de ZRM. Op de ZRM bevinden Cliënten zich bij instroom gemiddeld op niveau 2/3.
- De ondersteuning leidt tot een beweging naar zelfstandig wonen met begeleiding/OZL-Zwaar of OZL-Midden.
- Inwoner is in staat om de zorgvraag te formuleren, uit te stellen en een beroep te doen op het eigen netwerk, de eerste lijn of de sociale basis.
- De inwoner is in staat zijn dagdagelijkse zaken zelf te organiseren of wordt daartoe gestimuleerd.
- Dienstverlener zorgt ervoor dat er 24-uurs toezicht op afroep wordt vormgegeven ter borging van de veiligheid van de bewoner en diens omgeving.
Bijkomend resultaat:
- Inwoner heeft (perspectief op) een betaalde arbeidsplaats of krijgt scholing
Gemiddelde in-, door-, en uitstroom wordt gemonitord.
Kwaliteitseisen
- De dienstverlener zorgt voor een goede kwaliteit van de voorziening (eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten daaronder begrepen)
- De dienstverlener stemt de voorziening af op de persoonlijke situatie van de Cliënt
- De dienstverlener vertaalt de zorgvraag van de cliënt in een ondersteuningsplan waar de cliënt eigenaar van is
- De dienstverlener toont aan op welke wijze invulling wordt gegeven aan het herstel van de cliënt en het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie
- De dienstverlener stemt de werkvoorziening af op andere vormen van zorg/ondersteuning die de Cliënt ontvangt
- De dienstverlener ziet erop toe dat beroepskrachten, tijdens hun werkzaamheden in het kader van het leveren van de voorziening, handelen in overeenstemming met de professionele standaard (van de beroepsgroep, VNG etc.) of een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitssysteem (bijv. ISO)
- De dienstverlener toont aan dat de veiligheid van de cliënt en diens omgeving, is geborgd
- De dienstverlener beschikt over relevante samenwerkingspartners in de regio Eindhoven en kan dit aantonen
- De dienstverlener heeft respect voor en neemt de rechten van de cliënt in acht en kan dit aantonen. Zo betrekt dienstverlener cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen
- De dienstverlener werkt waar mogelijk met ervaringsdeskundigen
- Dienstverlener betrekt cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen
De dienstverlener voldoet tevens aan de kwaliteitseisen zoals deze in de WMO worden genoemd. Zo voorziet deze in en geeft uitvoering aan de landelijke minimale eisen voor zorgaanbieders met betrekking tot het waarborgen van veilige zorg.
15W02 - Beschermd Wonen - Licht
Productcode
15W02
Omschrijving
- Wonen in een accommodatie van een beschermd wonen instelling met daarbij behorend toezicht en specialistische ondersteuning, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid op alle leefgebieden. Beschermd wonen op grond van de Wet maatschappelijk ontwikkeling (Wmo) is voor volwassen mensen met psychische of psychosociale problemen, die tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen, ook niet met hulp van bijvoorbeeld een mantelzorger of met begeleiding van een hulpverlener.
- Bedoeld ter voorkoming van instroom in of doorstroom naar beschermd wonen Zwaar
- Tijdelijk, uitstroom uit 2e lijns ondersteuning of doorstroom naar een lichtere 2e lijnsvoorziening na 1 jaar
3 soorten:
- Een traject dat uiteindelijk leidt tot (begeleid) zelfstandig wonen.
- Een traject dat gericht is op het stabiel houden van de inwoner
- Een traject dat als uitgangspunt heeft dat het een jaar duurt (uitgezonderd inwoners waarvan het toekomstperspectief en het ontwikkelingsperspectief feitelijk WLZ is)
Intensiteit (in geval van dienstverlening en kan verschillen in eenheid)
Verschillende beroepskwalificaties mogelijk, gangbaar, zowel op MBO als HBO niveau.
Doelgroep
Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die specialistische Ondersteuning Wonen nodig hebben binnen een 24- uurs setting (geen behandeling).
Specifieke eisen
- Dienstverlener biedt een all inclusive pakket: dat wil zeggen naast begeleiding en toezicht ook eten, drinken, woonruimte en bijbehorende voorzieningen.
- Vanwege de eis om op tijd te kunnen op- en afschalen in ondersteuning is samenwerking in de keten essentieel. De dienstverlener toont aan dit te organiseren.
- Dienstverlener biedt een beschutte woonvorm waar begeleiding er op is gericht dat inwoner dagdagelijkse zaken met minimale begeleiding kan organiseren.
- Dienstverlener organiseert 24-uurs en aanwezigheid. Dienstverlener moet 24 uur per dag kunnen inspelen op de onplanbare zorgbehoefte van de client. Dienstvelener voorziet in 24 uurs aanwezigheid van een bekwame beroepskracht die in staat is om adequate interventies te doen.
- Ondersteuning kan tijdelijk fluctueren tussen toezien, stimuleren, hulp/samen uitvoeren tot overname van en kenmerkt zich daardoor op momenten door onplanbare zorg. De dienstverlener moet hier op in kunnen spelen en kan aantonen dit te doen.
- Dienstverlener zorgt ervoor dat er toezicht wordt vormgegeven ter borging van de veiligheid van de bewoner en diens (leef)omgeving.
- Dienstverlener voorziet in woonruimte en financiering hiervan: de inwoner betaalt geen huur.
- De inwoner wordt in staat gesteld om op een veilige manier de stap te kunnen maken van beschermd wonen naar zelfstandig wonen (eventueel met begeleiding/ondersteuning). Gedurende het jaar leert de inwoner, de zorg- en ondersteuningsvraag uit te stellen zodat de stap naar zelfstandig wonen kan worden gemaakt. De dienstverlener toont aan dat er sprake van intensieve begeleiding of dat er de mogelijkheid wordt geboden om op sommige momenten/flexibel de begeleiding te intensiveren of af te bouwen.
- Op sommige momenten kan er sprake zijn van tijdelijke opschaling van de intensiteit van de ondersteuning. Om dit tijdig te kunnen organiseren, is het essentieel dat en toont de dienstverlener aan dat deze samenwerkt met andere relevante organisaties in de keten.
Inwoner heeft of wordt toe geleid naar dagbesteding, betaalde arbeidsplaats of scholing.
Wettelijke criteria
WMO (inclusief eis landelijke toegankelijkheid)
Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix
- Alle resultaatgebieden van de ZRM. Op de ZRM bevinden Cliënten zich bij instroom gemiddeld op niveau 2/3.
- De ondersteuning leidt tot een beweging naar een lichtere 2de lijnsvoorziening of uitstroom uit de 2de lijnsvoorziening
- De inwoner is in staat zijn dagdagelijkse zaken zelf te organiseren of wordt daartoe gestimuleerd.
Bijkomend resultaat:
- Inwoner heeft (perspectief op) een betaalde arbeidsplaats of krijgt scholing.
- Gemiddelde in-, door-, en uitstroom wordt gemonitord.
Kwaliteitseisen
- Dienstverlener zorgt voor een goede kwaliteit van de maatwerkvoorziening (eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten daaronder begrepen).
- De dienstverlener stemt de maatwerkvoorziening af op de persoonlijke situatie van de Cliënt;
- De dienstverlener vertaalt de zorgvraag van de cliënt in een ondersteuningsplan waar de cliënt eigenaar van is;
- De dienstverlener toont aan op welke wijze invulling wordt gegeven aan het herstel van de cliënt en het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie;
- De dienstverlener stemt de maatwerkvoorziening af op andere vormen van zorg/ondersteuning die de Cliënt ontvangt;
- De dienstverlener ziet erop toe dat beroepskrachten, tijdens hun werkzaamheden in het kader van het leveren van de maatwerkvoorziening, handelen in overeenstemming met de professionele standaard (van de beroepsgroep, VNG etc.) of een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitssysteem (bijv. ISO);
- De dienstverlener toont aan dat de veiligheid van de cliënt en diens omgeving, is geborgd;
- De dienstverlener beschikt over relevante samenwerkingspartners in de regio Eindhoven en kan dit aantonen;
- De dienstverlener heeft respect voor en neemt de rechten van de cliënt in acht en kan dit aantonen. Zo betrekt dienstverlener cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen.
- De dienstverlener werkt waar mogelijk met ervaringsdeskundigen;
- Dienstverlener betrekt cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen;
De dienstverlener voldoet tevens aan de kwaliteitseisen zoals deze in de WMO worden genoemd. Zo voorziet deze in en geeft uitvoering aan de landelijke minimale eisen voor zorgaanbieders met betrekking tot het waarborgen van veilige zorg.
15W01 - Ondersteuning Wonen - Midden, ambulant, inclusief huisvesting
Productcode
15W01
Omschrijving
- Een vorm van intensieve en specialistische ondersteuning, waarbij aanbieder voorziet in 24-uurs bereikbaarheid en beschikbaarheid.
- De 24-uurs ondersteuning is op afstand (24-uurs bereikbaarheid en beschikbaarheid) geregeld omdat er in de regel geen noodzaak is tot overname van taken op het gebied van levensonderhoud en het wonen (bijv. het regelen van het huishouden, zelfzorg, vasthouden van een normaal dagritme). Kenmerkend is dat er wel (nog) regelmatig een beroep wordt gedaan op onplanbare ondersteuning die kan worden opgeroepen.
- Gericht op voorkomen van instroom in een zwaardere 2 de lijnsvoorziening
- Tijdelijk, uitstroom uit 2e lijnsvoorziening of doorstroom naar een lichtere 2e lijnsvoorziening na 1 jaar
Intensiteit (in geval van dienstverlening en kan verschillen in eenheid)
Verschillende beroepskwalificaties mogelijk, gangbaar, zowel op MBO als HBO niveau.
Doelgroep
Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die begeleiding nodig hebben waarbij in de regel sprake is van voornamelijk planbare, en in geval van (dreigende) terugval, korte ongeplande momenten van intensieve en specialistische ondersteuning.
Inwoner zet gedurende een jaar stappen in het uitstellen van de hulpvraag zodat het 24-uurs toezicht (in de vorm van bereikbaarheid en beschikbaarheid) in de nacht meer op afstand staat dan in beschermd wonen. Wel is er de combinatie met de intensieve ondersteuning en onplanbaarheid (overdag) in verband met overname taken en indien nodig (delen van) de regie.
Specifieke eisen
Dienstverlener biedt naast begeleiding en toezicht ook woonruimte en bijbehorende voorzieningen.
- Vanwege de eis om op tijd te kunnen op- en afschalen in ondersteuning is samenwerking in de keten essentieel. De dienstverlener toont aan dit te organiseren.
- Dienstverlener biedt een beschutte woonvorm waar begeleiding er op is gericht dat inwoner dagdagelijkse zaken met minimale begeleiding kan organiseren.
- De dienstverlener organiseert dat er overdag en in de nacht 24 uurs bereikbaarheid/achtervang op afroep beschikbaar is. (binnen 15 min aanwezigheid) 2e lijn. Opvolging wordt indien mogelijk uitgesteld naar de volgende dag danwel het volgende geplande ondersteuningsmoment.
- Ondersteuning kan tijdelijk fluctueren tussen toezien, stimuleren, hulp/samen uitvoeren tot overname van en kenmerkt zich daardoor ook op momenten door on-planbare zorg. De dienstverlener moet hier op in kunnen spelen en kan aantonen dit te doen.
- Dienstverlener zorgt ervoor dat er toezicht wordt vormgegeven ter borging van de veiligheid van de bewoner en diens (leef)omgeving.
- Dienstverlener voorziet in woonruimte en financiering hiervan: de inwoner betaalt geen huur.
- De inwoner wordt in staat gesteld om op een veilige manier de stap te kunnen maken van beschermd wonen naar zelfstandig wonen (met daarbij eventueel nog begeleiding/ondersteuning). Gedurende het jaar leert de inwoner, de zorg- en ondersteuningsvraag uit te stellen zodat de stap naar zelfstandig wonen kan worden gemaakt. De dienstverlener toont aan dat er sprake is van intensieve begeleiding of dat er de mogelijkheid wordt geboden om op sommige momenten/flexibel de begeleiding te intensiveren of af te bouwen.
- Om de fluctuaties in de intensiteit en onplanbaarheid van de ondersteuning dit tijdig te kunnen organiseren, is het essentieel dat en toont de dienstverlener aan dat deze samenwerkt met andere relevante organisaties in de keten.
- Inwoner heeft of wordt toe geleid naar dagbesteding, betaalde arbeidsplaats of scholing
Wettelijke criteria
WMO (inclusief eis landelijke toegankelijkheid)
Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix
- Alle resultaatgebieden van de ZRM. Op de ZRM bevinden Cliënten zich bij instroom gemiddeld op niveau 2.
- De ondersteuning leidt tot een beweging naar uitstroom uit de 2de lijnsvoorziening of naareen lichtere 2 de lijnsvoorziening
- Inwoner is in staat om de zorgvraag te formuleren, uit te stellen en een beroep te doen op het eigen netwerk, de eerste lijn of de sociale basis.
- De inwoner is in staat zijn dagdagelijkse zaken zelf te organiseren of wordt daartoe gestimuleerd.
- Dienstverlener zorgt ervoor dat er 24-uurs toezicht op afroep wordt vormgegeven ter borging van de veiligheid van de bewoner en diens omgeving.
Bijkomend resultaat:
- Inwoner wordt toegeleid naar dagbesteding, betaalde betaalde arbeidsplaats of krijgt scholing.
- Gemiddelde in-, door-, en uitstroom wordt gemonitord.
Kwaliteitseisen
Dienstverlener zorgt voor een goede kwaliteit van de maatwerkvoorziening (eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten daaronder begrepen).
- De dienstverlener stemt de maatwerkvoorziening af op de persoonlijke situatie van de Cliënt;
- De dienstverlener vertaalt de zorgvraag van de cliënt in een ondersteuningsplan waar de cliënt eigenaar van is;
- De dienstverlener toont aan op welke wijze invulling wordt gegeven aan het herstel van de cliënt en het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie;
- De dienstverlener stemt de maatwerkvoorziening af op andere vormen van zorg/ondersteuning die de Cliënt ontvangt;
- De dienstverlener ziet erop toe dat beroepskrachten, tijdens hun werkzaamheden in het kader van het leveren van de maatwerkvoorziening, handelen in overeenstemming met de professionele standaard (van de beroepsgroep, VNG etc.) of een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitssysteem (bijv. ISO);
- De dienstverlener toont aan dat de veiligheid van de cliënt en diens omgeving, is geborgd;
- De dienstverlener beschikt over relevante samenwerkingspartners in de regio Eindhoven en kan dit aantonen;
- De dienstverlener heeft respect voor en neemt de rechten van de cliënt in acht en kan dit aantonen. Zo betrekt dienstverlener cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen.
- De dienstverlener werkt waar mogelijk met ervaringsdeskundigen;
- Dienstverlener betrekt cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen;
- De dienstverlener voldoet tevens aan de kwaliteitseisen zoals deze in de WMO worden genoemd. Zo voorziet deze in en geeft uitvoering aan de landelijke minimale eisen voor zorgaanbieders met betrekking tot het waarborgen van veilige zorg.
15A05 - Ondersteuning Wonen - Midden inclusief wooncomponent
Productcode
15A05
Omschrijving
- Een vorm van intensieve en specialistische ondersteuning, waarbij aanbieder voorziet in 24-uurs bereikbaarheid en beschikbaarheid in een intramurale setting.
- Dit product is gericht op 24-uurs on-planbare ondersteuning in de nabijheid van de woonlocatie overdag en op afstand in de nacht (24-uurs bereikbaarheid en beschikbaarheid) omdat er in de regel noodzaak is tot overname van taken op het gebied van levensonderhoud en het wonen (bijv. het regelen van het huishouden, zelfzorg, vasthouden van een normaal dagritme) of dat de cliënt daar dagelijks hulp bij nodig heeft. Kenmerkend is dat er (nog) regelmatig een beroep wordt gedaan op onplanbare ondersteuning.
- Tijdelijk, maximaal een jaar.
Intensiteit (in geval van dienstverlening en kan verschillen in eenheid)
Verschillende beroepskwalificaties mogelijk, gangbaar, zowel op MBO als HBO niveau.
Doelgroep
Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die specialistische Ondersteuning Wonen (middel) nodig hebben of waarbij sprake is van 24-uurs on-planbare ondersteuning op afstand, gericht op wonen.
Inwoner zet voorzichtige stappen in het uitstellen van de hulpvraag en het oefenen met het aangeleerde zodat het 24-uurs toezicht (in de vorm van bereikbaarheid en beschikbaarheid) in de nacht meer op afstand staat dan in beschermd wonen. Wel is er de noodzaak tot dagelijkse aanwezigheid van begeleiding in de nabijheid van de locatie in verband met de combinatie tusseno on-planbaarheid (overdag) en intensieve ondersteuning die voorziet in overname van taken en indien nodig (delen van) de regie.
Specifieke eisen
- Dienstverlener biedt een all inclusive pakket: dat wil zeggen naast begeleiding en toezicht ook eten, drinken, woonruimte en bijbehorende voorzieningen.
- Vanwege de eis om op tijd te kunnen op- en afschalen in ondersteuning is samenwerking in de keten essentieel. De dienstverlener toont aan dit te organiseren.
- Dienstverlener biedt een beschutte woonvorm waar begeleiding dagelijks aanwezig is en er op is gericht dat inwoner dagdagelijkse zaken met begeleiding kan organiseren en kan oefenen met het aangeleerde.
- Dienstverlener organiseert 24-uurs toezicht in aanvulling op de dag, in de vorm van bereikbaarheid (binnen 15 min aanwezigheid) 2e lijn in de nacht.
- Ondersteuning kan tijdelijk fluctueren tussen toezien, stimuleren, hulp/samen uitvoeren tot overname van) en kenmerkt zich daardoor deels door on-planbare zorg. De dienstverlener moet hier op in kunnen spelen en kan aantonen dit te doen.
- Dienstverlener zorgt ervoor dat er toezicht wordt vormgegeven ter borging van de veiligheid van de bewoner en diens (leef)omgeving.
- Dienstverlener voorziet in woonruimte en financiering hiervan: de inwoner betaalt geen huur.
Inwoner wordt toe geleid naar dagbesteding, betaalde arbeidsplaats of scholing.
Wettelijke criteria
WMO (inclusief de eis ‘landelijke toegankelijkheid’)
Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix
- Alle resultaatgebieden van de ZRM. Op de ZRM bevinden Cliënten zich bij instroom gemiddeld op niveau 2 (niet zelfredzaam).
- De ondersteuning leidt tot een beweging naar zelfstandig wonen met ondersteuning.
- Inwoner is in staat om zorgvraag te formuleren en een beroep te doen op de eerste lijn en de sociale basis.
Bijkomend resultaat:
- Wordt toegeleid naar dagbesteding, betaalde arbeidsplaats of scholing.
- Gemiddelde in-, door-, en uitstroom wordt gemonitord.
Kwaliteitseisen
Dienstverlener zorgt voor een goede kwaliteit van de voorziening (eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten daaronder begrepen).
- De dienstverlener stemt de voorziening af op de persoonlijke situatie van de Cliënt;
- De dienstverlener vertaalt de zorgvraag van de cliënt in een ondersteuningsplan waar de cliënt eigenaar van is;
- De dienstverlener toont aan op welke wijze zij invulling geeft aan het herstel van de cliënt en het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie;
- De dienstverlener stemt de voorziening af op andere vormen van zorg/ondersteuning die de Cliënt ontvangt;
- De dienstverlener ziet er op toe dat beroepskrachten, tijdens hun werkzaamheden in het kader van het leveren van de voorziening, handelen in overeenstemming met de professionele standaard en beschikt over een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitssysteem (bijv. ISO);
- De dienstverlener toont aan dat de veiligheid van de cliënt is geborgd;
- De dienstverlener beschikt over relevante samenwerkingspartners in de regio Eindhoven en kan dit aantonen;
- De dienstverlener heeft respect voor en neemt de rechten van de Cliënt in acht en kan dit aantonen;
- De dienstverlener werkt waar mogelijk met ervaringsdeskundigen;
- Dienstverlener betrekt cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen;
De dienstverlener voldoet tevens aan de kwaliteitseisen zoals deze in de WMO worden genoemd. Zo voorziet deze in en geeft uitvoering aan de landelijke minimale eisen voor zorgaanbieders met betrekking tot het waarborgen van veilige zorg.
15A03 - Ondersteuning Wonen - Midden exclusief wooncomponent
Productcode
15A03
Omschrijving
- Een vorm van intensieve en specialistische ondersteuning, waarbij aanbieder voorziet in 24-uurs bereikbaarheid en beschikbaarheid, uitgezonderd de huisvesting.
- Dit product is meer gericht op 24-uurs on-planbare ondersteuning op afstand (24-uurs bereikbaarheid en beschikbaarheid) omdat er in de regel noodzaak is tot overname van taken op het gebied van levensonderhoud (bijv. het regelen van het huishouden, zelfzorg, vasthouden van een normaal dagritme) of dat de cliënt daar dagelijks hulp bij nodig heeft. Kenmerkend is dat er (nog) regelmatig een beroep wordt gedaan op on-planbare ondersteuning.
- Kenmerkend is dat er regelmatig een beroep wordt gedaan op on-planbare zorg, terwijl dit bij ‘OZL-Plus’ meer uitzondering en in geval van OZL-zwaar en midden echt uitzonderlijk is.
- De bewoner betaalt zelf huur.
- Tijdelijk, een jaar
Intensiteit (in geval van dienstverlening en kan verschillen in eenheid)
Verschillende beroepskwalificaties mogelijk, gangbaar, zowel op MBO als HBO niveau.
Doelgroep
Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die specialistische Ondersteuning Wonen (middel) nodig hebben of waarbij sprake is van 24-uurs on-planbare ondersteuning op afstand.
Inwoner zet voorzichtige stappen in het uitstellen van de hulpvraag zodat het 24-uurs toezicht (in de vorm van bereikbaarheid en beschikbaarheid) in de nacht meer op afstand staat dan in beschermd wonen. Wel is er de combinatie met de intensieve ondersteuning en on-planbaarheid (overdag) in verband met overname van taken en indien nodig (delen van) de regie.
Specifieke eisen
- Vanwege de eis om op tijd te kunnen op- en afschalen in ondersteuning is samenwerking in de keten essentieel. De dienstverlener toont aan dit te organiseren.
- Dienstverlener biedt in de directe nabijheid van de woonlocatie begeleiding die dagelijks aanwezig is en erop is gericht dat inwoner dagdagelijkse zaken met begeleiding kan organiseren en kan oefenen met het aangeleerde.
- Dienstverlener organiseert 24-uurs toezicht in aanvulling op de dag via bereikbaarheid (binnen 15 min aanwezigheid) 2e lijn in de nacht.
- Dienstverlener biedt een beschutte woonvorm waar begeleiding er op is gericht dat inwoner dagdagelijkse zaken met minimale begeleiding kan organiseren.
- Begeleiding kan tijdelijk fluctueren tussen toezien, stimuleren, hulp/samen uitvoeren tot overname van) en kenmerkt zich daardoor deels door on-planbare zorg. De dienstverlener moet hier op in kunnen spelen en kan aantonen dit te doen.
- Dienstverlener zorgt ervoor dat er toezicht wordt vormgegeven ter borging van de veiligheid van de bewoner en diens (leef)omgeving en kan aantonen dat dit gebeurd.
- De dienstverlener draagt er zorg voor dat de inwoner die gebruikmaakt van de dienstverlening een ordentelijk huurconstruct heeft en dat deze de marktconforme huur kan voldoen. Dit betreft bij voorkeur een driepartijen-overeenkomst tussen inwoner, dienstverlener en inwoner die ondersteuning ontvangt van dienstverlener. Inzet is scheiden van wonen en zorg: bij een driepartijencontract zal het doel zijn om de cliënt huurder van de woning te laten worden, de weg naar zelfstandigheid.
- Oriëntatie van de ondersteuning blijft gericht op goed huurderschap en op goed buurschap.
- Inwoner wordt toegeleid naar dagbesteding, betaalde arbeidsplaats of scholing.
Wettelijke criteria
WMO (inclusief de eis ‘landelijke toegankelijkheid’)
Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix
- Alle resultaatgebieden van de ZRM. Op de ZRM bevinden Cliënten zich bij instroom gemiddeld op niveau 2 (niet zelfredzaam).
- De ondersteuning leidt tot een beweging naar zelfstandig wonen met begeleiding.
- Inwoner is in staat om zorgvraag te formuleren en een beroep te doen op de eerste lijn en de sociale basis.
Bijkomend resultaat:
- Inwoner kan worden toegeleid naar betaalde arbeidsplaats of scholing.
- Gemiddelde in-, door-, en uitstroom wordt gemonitord.
Kwaliteitseisen
- Dienstverlener zorgt voor een goede kwaliteit van de voorziening (eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten daaronder begrepen).
- De dienstverlener stemt de voorziening af op de persoonlijke situatie van de Cliënt;
- De dienstverlener vertaalt de zorgvraag van de cliënt in een ondersteuningsplan waar de cliënt eigenaar van is;
- De dienstverlener toont aan op welke wijze zij invulling geeft aan het herstel van de cliënt en het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie;
- De dienstverlener stemt de voorziening af op andere vormen van zorg/ondersteuning die de Cliënt ontvangt;
- De dienstverlener ziet er op toe dat beroepskrachten, tijdens hun werkzaamheden in het kader van het leveren van de mvoorziening, handelen in overeenstemming met de professionele standaard en beschikt over een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitssysteem met certificaat (bijv. ISO);
- De dienstverlener toont aan dat de veiligheid van de cliënt is geborgd;
- De dienstverlener beschikt over relevante samenwerkingspartners in de regio Eindhoven en kan dit aantonen;
- De dienstverlener heeft respect voor en inachtneming van, de rechten van de Cliënt en kan dit aantonen;
- De dienstverlener werkt waar mogelijk met ervaringsdeskundigen;
- Dienstverlener betrekt cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen;
De dienstverlener voldoet tevens aan de kwaliteitseisen zoals deze in de WMO worden genoemd. Zo voorziet deze in en geeft uitvoering aan de landelijke minimale eisen voor zorgaanbieders met betrekking tot het waarborgen van veilige zorg.
15A07 - Beschermd Wonen
Productcode
15A07
Omschrijving
- Wonen in een accommodatie van een beschermd wonen instelling met daarbij behorend toezicht en specialistische ondersteuning, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid op alle leefgebieden. Beschermd wonen op grond van de Wet maatschappelijk ontwikkeling (Wmo) is voor volwassen mensen met psychische of psychosociale problemen, die tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen, ook niet met hulp van bijvoorbeeld een mantelzorger of met begeleiding van een hulpverlener.
- Drie soorten:
- Een traject dat uiteindelijk leidt tot (begeleid) zelfstandig wonen.
- Een traject dat gericht is op stabilisatie.
- Een traject dat als uitgangspunt heeft dat het een jaar duurt ( uitgezonderd inwoners waarvan het toekomstperspectief en het ontwikkelingsperspectief feitelijk WLZ is)
Intensiteit (in geval van dienstverlening en kan verschillen in eenheid)
Verschillende beroepskwalificaties mogelijk, gangbaar: Veel voorkomende beroepsachtergronden zijn Sociaal Pedagogische Hulpverlener (SPH), Sociaal Pedagogisch Werker (SPW), Sociaalpsychiatrisch Verpleegkundige (SPV), HBO Verpleegkundige (HBOV) en Maatschappelijk Werker (MW). Vaak een mix van niveaus.
Doelgroep
Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die specialistische Ondersteuning Wonen nodig hebben binnen een 24-uurs setting (geen behandeling).
Specifieke eisen
- Vanwege de eis om op tijd te kunnen op- en afschalen in ondersteuning is samenwerking in de keten essentieel.
- Dienstverlener biedt een all inclusive pakket: dat wil zeggen naast begeleiding en toezicht ook eten, drinken, woonruimte en bijbehorende voorzieningen.
- Dienstverlener zorgt ervoor dat de inwoner een zinvolle dag invulling heeft en die wat personele inzet en huisvesting betreft normaal onderdeel uitmaakt van het 24-uurs all inclusive pakket i.v.m. vasthouden dagritme c.q. de 24-uurs aanwezigheid en flexibele inzet in verband met on-planbaarheid van de zorg/ondersteuning (indien er een gemeenschappelijke ruimte is, is dit inclusief).
- Dienstverlener moet 24 uur per dag kunnen inspelen op de on-planbare zorgbehoefte van de cliënt. Dienstverlener voorziet in 24 uurs aanwezigheid van een bekwame beroepskracht die in staat is om adequate interventies te doen.
- De ondersteuning voor volwassenen richt zich op het overnemen van taken door een professional, omdat de cliënt ernstige (regie)problemen heeft.
Wettelijke criteria
WMO
Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix Alle resultaatgebieden.
- Op de ZRM bevinden Cliënten zich bij instroom gemiddeld op niveau 1/2(inclusief tijdelijke acute problematiek).
- De ondersteuning leidt tot stabilisatie van de situatie van de inwoner of beweging naar begeleid of zelfstandig wonen ( niveau 2-3).
- Gemiddelde in-, door-, en uitstroom wordt gemonitord.
- De inwoner heeft behoefte aan een beschermende woonomgeving die gericht is op stabilisatie van de problematiek.
- De inwoner is geen gevaar meer voor zichzelf of voor zijn directe omgeving. Deze resultaten dienen binnen een jaar behaald te worden.
Kwaliteitseisen
- Dienstverlener zorgt voor een goede kwaliteit van de voorziening (eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten daaronder begrepen).
- De dienstverlener stemt de voorziening af op de persoonlijke situatie van de Cliënt;
- De dienstverlener vertaalt de zorgvraag van de cliënt in een ondersteuningsplan waar de cliënt eigenaar van is;
- De dienstverlener toont aan op welke wijze zij invulling geeft aan het herstel van de cliënt en het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie;
- De dienstverlener stemt de voorziening af op andere vormen van zorg/ondersteuning die de Cliënt ontvangt;
- De dienstverlener ziet er op toe dat beroepskrachten, tijdens hun werkzaamheden in het kader van het leveren van de voorziening, handelen in overeenstemming met de professionele standaard en beschikt over een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitssysteem (bijv. ISO) met bijbehorend certificaat;
- De dienstverlener toont aan dat de veiligheid van de cliënt is geborgd;
- De dienstverlener beschikt over relevante samenwerkingspartners in de regio Eindhoven en kan dit aantonen;
- De dienstverlener heeft respect voor en inachtneming van, de rechten van de Cliënt en kan dit aantonen;
- De dienstverlener werkt zo mogelijk met ervaringsdeskundigen;
- Dienstverlener betrekt cliënten bij organisatievraagstukken door bijvoorbeeld het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad en kan aantonen dit te doen;
De dienstverlener voldoet tevens aan de kwaliteitseisen zoals deze in de WMO worden genoemd. Zo voorziet deze in en geeft uitvoering aan de landelijke minimale eisen voor zorgaanbieders met betrekking tot het waarborgen van veilige zorg.
Maatschappelijke Opvang
16A05 - Opvang, outputgericht - Zwaar
Productcode
16A05
Omschrijving
- Doelstelling: het bieden van een tijdelijke opvangplek aan mensen zonder dak boven hun hoofd (dak- en thuislozen), gekoppeld aan een ondersteuningstraject.
Intensiteit (in geval van dienstverlening en kan verschillen in eenheid)
Verschillende beroepskwalificaties mogelijk, gangbaar: Veel voorkomende beroepsachtergronden zijn Sociaal Pedagogische Hulpverlener (SPH), Sociaal Pedagogisch Werker (SPW), Sociaalpsychiatrisch Verpleegkundige (SPV), HBO Verpleegkundige (HBOV) en Maatschappelijk Werker (MW). Vaak een mix van niveaus.
Prijs per eenheid
Trajectprijs
Duur eenheid
Geen maximale jaarprijs. Betreft gehele periode en kan langer duren dan 1 jaar.
Doelgroep
- Inwoners Eindhoven en 14 regiogemeenten, die tijdelijk opvang en specialistische ondersteuning nodig hebben binnen een 24-uurs opvanglocatie (geen behandeling).
Specifieke eisen
Vanwege de eis om op tijd te kunnen op- en afschalen in ondersteuning is samenwerking in de keten essentieel.
Wettelijke criteria
WMO
Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix
Alle resultaatgebieden. Op de ZRM bevinden Cliënten zich bij instroom gemiddeld op niveau 1 (acute problematiek). De ondersteuning leidt naar begeleid- of zelfstandig wonen. Gemiddelde in-, door-, uitstroom wordt gemonitord.
Kwaliteitseisen
Dienstverlener zorgt voor een goede kwaliteit van de voorziening (eisen met betrekking tot de deskundigheid van beroepskrachten daaronder begrepen), door:
- het afstemmen van de voorziening op de persoonlijke situatie van de Cliënt;
- het afstemmen van de voorziening op andere vormen van zorg/ondersteuning die de Cliënt ontvangt;
- erop toe te zien dat beroepskrachten, tijdens hun werkzaamheden in het kader van het leveren van de voorziening, handelen in overeenstemming met de professionele standaard of met een onafhankelijk gecertificeerd kwaliteitssysteem (bijv. ISO);
- een veilige omgeving;
- respect voor en inachtneming van de rechten van de Cliënt
- het werken met ervaringsdeskundigen;
- het hebben van een Cliëntenraad en/of familieraad per woonlocatie.
Het traject voorziet ook in 3 maanden ondersteunen zelfstandig leven om de overgang naar zelfstandigheid te vergroten.