Het CIT is buiten kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 088-0666987 en cit@vtzob.nl.
Sinds 1 januari 2022 voert Veilig Thuis Zuidoost-Brabant de spoedeisende zorg uit voor jeugdigen in de jeugdzorgregio Zuidoost-Brabant. De nieuwe naam waaronder deze organisatie de spoedeisende zorg (SEZ) in het vrijwillig kader uitvoert is Crisis Interventie Team (CIT) Zuidoost-Brabant. Veilig Thuis Zuidoost-Brabant heeft deze taak overgenomen van Jeugdbescherming Brabant.
Het team SEZ van Jeugdbescherming Brabant blijft de voorlopige maatregelen bij jeugdigen (VOVO en VOTS’en) uitvoeren in de regio, evenals de crisishulp voor hun eigen cliënten. Zij blijven bereikbaar onder telefoonnummer 088-0666999.
Wanneer bellen naar het CIT?
- Bij een plotseling ernstige ontregeling in de fysieke, sociale- en/of psychische gesteldheid van een kind en/of ouders.
- Bij een crisis in een gezin, bijvoorbeeld door kindermishandeling, seksueel misbruik, relatieproblemen en/of psychiatrische problemen van ouders.
- Als adequaat handelen en acute inzet van vervolghulp noodzakelijk is om schade te voorkomen.
- Bij een psychiatrische crisis kan ook de huisarts worden ingeschakeld.
Wie kan bellen naar het CIT?
Iedereen die door zijn werk of in zijn omgeving met kinderen, jongeren en gezinnen in een crisissituatie te maken krijgt, kan buiten kantooruren het CIT bellen. Bijvoorbeeld lokale wijkteams, huisartsen, politieagenten, leerkrachten, buren, familieleden of vrienden. Maar ook kinderen, jongeren of hun ouders kunnen bij een crisis zelf contact opnemen.
Hoe werkt het CIT?
Wanneer je het CIT belt, krijg je een ervaren hulpverlener aan de lijn. Hij/zij probeert helder te krijgen wat er aan de hand is en welke zorg nodig is. Vervolgens bepaal je samen met de medewerker van het CIT of de veiligheid van het kind in het geding is. Als dat niet het geval is, dan krijg je een advies voor de beste vervolgactie. Als er direct actie nodig is dan word je teruggebeld en verteld welke actie wordt ingezet. Indien nodig komt het CIT naar de crisissituatie toe. Het CIT probeert altijd eerst of de crisis kan worden opgelost met hulp in het gezin zodat het kind in zijn vertrouwde omgeving kan blijven.
Direct ingrijpen in onveilige situaties
In zeer ernstige of onveilige situaties – of wanneer hulp binnen het gezin niet toereikend is – wordt het kind direct naar een veilige plek gebracht. Liefst bij familie of vrienden, maar er is ook ruimte bij de jeugdhulpinstellingen. Dit gebeurt met instemming van de ouders of de jongere. Als er instemming ontbreekt, dan wordt het verblijf buiten het gezin geregeld via de rechter. Na het oplossen van de acute crisissituatie regelt het CIT de toegang naar de juiste vorm van ondersteuning en/of zorg. Daarbij speelt de inzet van de eigen kracht en de mogelijkheden van het gezin en het sociaal netwerk een rol.
Advies en consultatie
Wanneer je als hulpverlener in de sociale wijkteams betrokken bent bij een gezin waar een crisis of spoedeisende situatie dreigt te ontstaan, kun je voor advies en consultatie ook terecht bij het CIT.