Voor wie en wanneer is het RET?
Het RET is er voor alle 21 gemeenten binnen de regio. Professionals van lokale teams, jeugdbeschermers van Gecertificeerde Instellingen, jeugdhulpaanbieders, jeugdigen en hun ouders kunnen het RET inschakelen bij complexe casuïstiek.
- Wanneer je niet zeker weet wat de best passende oplossing is.
- Wanneer het niet lukt een indicatie af te bouwen. Omdat passend vervolgaanbod ontbreekt lukt het bijvoorbeeld niet de terugkeer naar huis mogelijk te maken of een gesloten plaatsing te beëindigen.
- Wanneer het niet lukt de best passende oplossing te organiseren. Bijvoorbeeld doordat de vraag van het kind en het gezin bij het aanbod van geen enkele aanbieder past; wanneer het niet lukt de samenwerking tussen verschillende aanbieders te organiseren of wanneer de benodigde hulp niet beschikbaar is.
Het RET is er voor de 21 gemeenten in de regio Zuidoost Brabant
Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.
Onze focus ligt altijd op hoe het wél kan
Op het moment dat het RET ingeschakeld wordt, is vaak al veel overlegd, gebeld en geprobeerd. Onze bijdrage zit bijna nooit in spectaculaire nieuwe oplossingen. Wel in het anders kijken naar de vraag, waardoor openingen voor andere oplossingen ontstaan dan aanvankelijk gedacht. Of in het stapelen of combineren van verschillende typen zorg. In het ontwikkelen van een back-up plan wanneer een oplossing extreem veel vraagt van een organisatie, zodat de uitvoerend professionals er nooit alleen voor komen te staan. Of in het maken van heldere afspraken over ieders taak en verantwoordelijkheid in het uitvoeren van de oplossing.
Wat kan het RET je bieden?
Wanneer je contact opneemt met het RET, bespreken we hoe we je het beste kunnen helpen.
- Consult: soms heb je geen zwaarwegend advies nodig, maar heb je alleen behoefte om even te sparren. Of wil je dat iemand vanuit het RET met je mee komt denken in een casusoverleg.
- Zwaarwegend advies over de best passende oplossing: vanuit het RET denken experts vanuit verschillende invalshoeken mee over de oplossing die het best past bij de problematiek en bij de behoefte van de jeugdige en het gezin. Vervolgens kijken we hoe we die oplossing haalbaar kunnen maken. Wat hebben de jeugdige, de ouders en de betrokken aanbieders daarvoor nodig? Hoe kunnen we dat organiseren?
We houden een casusbespreking met alle betrokken partijen: de betrokken gezinsleden, hulpverleners, verwijzer en diens gedragswetenschapper of werkbegeleider. Het advies en de afspraken over de uitvoering daarvan krijg je op schrift. - Procesregie: hulp bij het organiseren van de best passende oplossing: Het RET helpt je om helder te krijgen wat een aanbieder nodig heeft om een jeugdige tóch de benodigde hulp te bieden. Om de samenwerking tussen meerdere aanbieders tot stand te brengen. Of om het advies van het RET geaccepteerd te krijgen, bij de jeugdige en de ouders of bij de aanbieders die nodig zijn om de oplossing (samen) te realiseren.
We lopen samen met je op, van de intake totdat de oplossing in de praktijk is gebracht. We blijven bereikbaar wanneer ergens in het proces (opnieuw) een kink in de kabel komt.
Het RET neemt de casus niet van je over, maar staat naast je en helpt je waar dat nodig is.
Wat verwacht het RET van jou?
Dat je vasthoudt en je onvermoeibaar blijft inzetten tot de oplossing er is.
Wie zitten in het RET?
Het RET is onafhankelijk en bestaat uit een voorzitter, een procesregisseur, drie experts vanuit respectievelijk GGZ, LVB en J&O en een ondersteuner die het verslag maakt.
Hoe werkt het RET?
- Neem contact op via expertteamjeugdzob@eindhoven.nl
- De procesregisseur neemt snel contact met je op. Samen bespreken jullie welke stappen nodig zijn om een goed antwoord op je vraag te krijgen. De procesregisseur loopt met je op zo lang als nodig is.
- Blijkt dat je vraag beter op een andere overlegtafel past? Dan verwijzen we je door naar de juiste plek.
Van regionaal naar bovenregionaal
Lukt het niet om regionaal een oplossing te vinden en organiseren? Dan springt het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Brabant/ Zeeland (BEN) bij. Dit netwerk biedt ingangen naar bovenregionale oplossingen en kan garant staan: financieel en over de grenzen van wetten en organisaties heen.
Het RET of een andere overlegtafel?
Het RET is niet de enige plek waar je kunt aankloppen met een complexe casus. Bekijk hieronder het overzicht van alle overlegtafels in de regio. Twijfel je? Neem gerust contact op met het RET. We helpen je de juiste tafel te kiezen.
Regionaal Expert Team (RET)
Kenmerk: complexe casuïstiek
Wanneer: bij twijfel of verschil van inzicht over de best passende oplossing of wanneer het niet lukt de passende oplossing te organiseren.
Ook ouders/verzorgers kunnen zich hier melden.
Voor alle 21 gemeenten in de regio Zuidoost Brabant.
Regionaal MatchingsTeam (RMT)
Kenmerk: complexe casuïstiek
Wanneer: voor elke casus in segment 1 (hoog complexe zorg) in de regio ’Een 10 voor de Jeugd’
Tien gecontracteerde aanbieders zorgen voor een integrale aanpak en oplossing op maat.
Voor gemeenten regio Een 10 voor de Jeugd: Asten, Deurne, Geldrop, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Mierlo, Nuenen, Someren, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre.
Multi
Wanneer: er zijn meerdere aanbieders nodig voor een (complexe) oplossing
Een groep gecontracteerde aanbieders maakt samen de best passende hulp mogelijk en zorgt ervoor dat alle hulp goed op elkaar is afgestemd.
Voor zes gemeenten in de regio Zuidoost Brabant: Best, Cranendonck, Eindhoven, Heeze-Leende, Oirschot en Valksenswaard.
BEN: Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Brabant Zeeland
Kenmerk: zeer complexe, meervoudige en weinig voorkomende problematiek
Wanneer: bovenregionaal, als het regionaal niet lukt passende hulp te organiseren
Alleen ingang via het RET, Multi of RMT
Integrale Vroeghulp
Wanneer: bij ontwikkelingsachterstand 0-8 jaar
Aanmelding via ouder of professional (bijvoorbeeld JGZ, huisarts, KDV, school, kinderarts of wijkteam).
CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise)
Wanneer: de zorg/zorgverleners lopen vast. Er is behoefte aan nader onderzoek en nieuw perspectief voor de zorgaanpak.
Beschermtafel
Wanneer: de ontwikkeling van een kind is in gevaar, er zijn zorgen om de pedagogische veiligheid en/ of de hulpverlening heeft onvoldoende effect.
CTB: Civiel Trajectberaad
Wanneer: een gesloten plaatsing dreigt of er is geen duurzaam vervolg
CTB zoekt ándere oplossingen om gesloten jeugdzorg te voorkomen of verkorten
Doel: beslissing wel of geen Verzoek tot Onderzoek (VTO) indienen bij Raad voor de Kinderbescherming
Aanmelding via professionals wijkteams, Toegangsteams, jeugdzorg.
Al deze informatie vind je ook in het pdf-bestand hieronder.
Leren en verbeteren, samen met BEN
We evalueren de behandeling van elke casus om van te leren. Daarnaast houden we, zoals alle RET’s in Brabant en Zeeland, alle complexe casuïstiek bij in een monitor. Door deze te analyseren, signaleren we hiaten in het jeugdzorglandschap. We leren hoe een integrale benadering, samenwerkingsafspraken en maatwerk kunnen bijdragen aan het opvullen van die hiaten. Een coördinator legt de verbinding met regionaal en lokaal jeugdhulpbeleid. Dat is mogelijk doordat het RET onderdeel is van de regionale samenwerking van de 21 gemeenten.
Ook de casuïstiek waarbij het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Brabant|Zeeland (BEN) wordt betrokken, wordt bijgehouden en geanalyseerd. BEN kan overzien welke hiaten in meerdere of alle regio’s in Brabant en Zeeland voorkomen en hier duurzame oplossingen voor aanjagen. Op de website van BEN vind je hierover meer informatie.