Wat is het verschil tussen basis en maatwerk dagbesteding?
Centraal in de visie van de gemeente Eindhoven staat een stevige sociale basis. Een sociale basis die ervoor zorgt dat mensen zo lang dat mogelijk en wenselijk is kunnen blijven participeren zonder een beroep te (hoeven) doen op tweedelijns zorg. We bieden inwoners de benodigde ondersteuning het liefst dichtbij en laagdrempelig in hun eigen omgeving. Ondersteuning die past bij de vraag van de inwoner en die aansluit bij hun eigen kracht, talenten en mogelijkheden. Dit vraagt om samenwerking tussen inwoners, hun eigen netwerk, initiatieven in de sociale basis en professionele beroepskrachten. De afgelopen jaren is met aanbieders veel inspanning geleverd om de transformatie van de dagbesteding in het sociaal domein vorm te geven.
De stad kent een sociale basis van actieve inwoners, vrijwilligers, maar ook WIJgeneralisten, verbinders en beroepskrachten die met elkaar een groot deel van de ondersteuningsvragen in de stad oppakken. Er zijn nog veel kansen om de sociale basis verder te verstevigen en meer samenwerking tussen de sociale basis en de aanvullende tweedelijns ondersteuning (ingekochte ondersteuning uitgevoerd door Wmo aanbieders) te bewerkstelligen. Zo ook op het gebied van dagbesteding.
We maken vanaf 2022 een onderscheid tussen:
-
Basisdagbesteding: dit betreft belevingsgerichte/recreatieve en arbeidsmatig dagbesteding - subsidieregeling ‘basisdagbesteding volwassenen’. Inwoners kunnen hier zonder indicatie/beschikking gebruik van maken oftewel een algemene voorziening
-
Maatwerkvoorziening dagbesteding
Hierbij is het uitgangspunt: ‘Basisdagbesteding, tenzij… Als basisdagbesteding niet (meer) passend blijkt, kan de inwoner in aanmerking komen voor de geïndiceerde maatwerkvoorziening dagbesteding. Waar noodzakelijk kan opgeschaald worden van basisdagbesteding naar de maatwerkvoorziening dagbesteding. Andersom is afschalen van de maatwerkvoorziening naar basisdagbesteding zeker ook een optie.
Wat is de doelgroep voor maatwerk dagbesteding?
Er zijn verschillende factoren die maken dat iemand geen passende plek (meer) kan vinden in de algemene voorziening basisdagbesteding. Het gaat bijvoorbeeld om inwoners die ernstig beperkt zijn in hun zelfredzaamheid (cognitief en -/of fysiek) en die ook met het beschikbare aanbod aan basisdagbesteding niet in staat zijn om hun dagelijkse structuur vorm te geven.
In afstemming met aanbieders hebben we de maatwerkvoorziening dagbesteding ingekocht voor 4 doelgroepen:
- (Licht) Verstandelijke beperking - (L)VB
- GGZ psychosociaal - GGZ
- Psychogeriatrische problematiek - PG
- Niet aangeboren hersenletsel - NAH
Documenten maatwerk dagbesteding
-
PDC Wmo maatwerkvoorziening dagbesteding PG (538.82 kB)
-
PDC Wmo maatwerkvoorziening dagbesteding NAH (540.23 kB)
-
PDC Wmo maatwerkvoorziening dagbesteding GGZ (539.13 kB)
-
PDC Wmo maatwerkvoorziening dagbesteding (L)VB (541.49 kB)
-
Gecontracteerde aanbieders Wmo ondersteuning (158.25 kB)
-
Tabel Stamgegevens Wmo ondersteuning 2023 (59.31 kB)
-
Tabel stamgegevens Wmo Ondersteuning 2024 (59.73 kB)