Relevante documenten
-
Gecontracteerde aanbieders Jeugdhulp Crisis (573.25 kB)
-
PDC Jeugdhulp (634.23 kB)
-
Tabel Stamgegevens Jeugdhulp (augustus 2024) (971.13 kB)
-
Protocol Medische Verwijsroute (337.33 kB)
Hoe werkt de toegang tot crisishulp?
De toewijzingen voor crisishulp gaan via de gemeentelijke Toegang. De volgende partijen kunnen verwijzer zijn naar Crisishulp:
- Crisis Interventie Team (vrijwillig kader)
- Spoedeisende Zorg (gedwongen kader, er is sprake van Jeugdbeschermingsmaatregel)
- Crisisdienst GGZ (medische verwijzing door BIG-geregistreerde medisch specialist)
- Huisarts of psychiater bij verwijzing naar GGZ-aanbieders. GGZ-aanbieders laten daarbij altijd door een BIG-geregistreerde en bevoegde professional beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van een crisissituatie.
Hoe werkt de coördinatie van Jeugdhulp Crisis
De 21 gemeenten hebben de coördinatie van Jeugdhulp Crisis ingekocht bij Spoed voor Jeugd, een samenwerkingsverband van Stichting Combinatie Jeugdzorg en Stichting Pactum. Spoed voor Jeugd coördineert de inzet van crisishulp (niet de toegang tot crisishulp). De coördinatiefunctie op crisishulp is breed: het betreft niet alleen de coördinerende rol ten behoeve van plaatsingen en ambulante spoedhulp, maar ook op het gebied van rapportages richting contractmanagement en de opbouw van een goede samenwerking tussen de verschillende actoren rond crisishulp.
Waarom kopen de gemeenten gegarandeerde bedden in?
De 21 gemeenten hebben 8 gegarandeerde bedden ingekocht. Dat betekent dat op 70 % van de dagen er voldoende capaciteit voorhanden is bij de drie gecontracteerde aanbieders om jeugdigen die een crisisplek nodig hebben, meteen te kunnen plaatsen. Het zoeken naar plek is daarmee sterk verminderd en het biedt de gecontracteerde partijen een gegarandeerde financiële basis voor verblijf. Voor de overige inzet kunnen alle gecontracteerde aanbieders benaderd worden.